Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

Ogłoszenie o sprzedaży wyłuszczonych szyszek

Ogłoszenie o sprzedaży wyłuszczonych szyszek

SKARB PAŃSTWA – PAŃSTWOWE GOSPODARSTWO LEŚNE LASY PAŃSTWOWE NADLEŚNICTWO RYTEL

z siedzibą w miejscowości Rytlu-Dworzec 4, 89-642 Rytel

zaprasza do złożenia oferty na:

zakup szyszek sosnowych po wyłuszczeniu z Wyłuszczarni Nasion w Klosnowie, mieszczącej się w Klosnowie, 89-620 Klosnowo

  1. Opis przedmiotu postępowania:

Przedmiotem postępowania jest sprzedaż szyszek otwartych po wyłuszczeniu nasion z drzew sosnowych, niesortowanych (możliwa niewielka domieszka innych gatunków szyszek). Szyszki przeszły proces technologiczny suszenia i wyłuszczania nasion i posiadają nieznaczną wilgotność powierzchniowo-powietrzną. Dostępna ilość to 10 ton (10 partii po 1 tonie szyszek; 1 tona odpowiada 5 mp szyszek). Nadleśnictwo Rytel nie zapewnia załadunku, opakowań ani transportu towaru. Z warunkami załadunku należy zapoznać się przed złożeniem oferty, w tym celu należy skontaktować się z kierownikiem Wyłuszczarni Nasion w Klosnowie. Nabywca będzie zobowiązany odebrać zakupione szyszki nie później niż do dnia 09.05.2025 r. Nadleśnictwo Rytel dopuszcza złożenie oferty przez Oferenta na wszystkie partie. Spośród wszystkich ofert wybrane zostanie 10 ofert z najkorzystniejszą ceną za partię (1 tona). Płatność odbywać się będzie przelewem na konto Nadleśnictwa Rytel po podpisaniu umowy i przed odbiorem szyszek.

  1. Termin odbioru szyszek: do dnia 09.05.2025r.
  1. Kryteria wyboru ofert:

Zostanie wybrane 10 ofert z najwyższą ceną netto za 1 partię (1 tonę) wyłuszczonych szyszek. Cena minimalna wynosi 800,00 zł netto za 1 partię (1 tonę) szyszek.


Zaoferowana cena musi być równa lub wyższa od w/w ceny.

  • Uczestnik przetargu jest związany ofertą w terminie 30 dni od daty otwarcia ofert.
  • W przypadku złożenia dwóch lub więcej równorzędnych najkorzystniejszych ofert, będzie decydował termin wpływu oferty. W takim przypadku wygrywa oferta złożona wcześniej.
  • W przypadku chęci złożenia ofert o zróżnicowanej cenie, konieczne będzie złożenie kilku odrębnych ofert.
  • Nadleśnictwo Rytel zapewnia oferentowi, który złożył najkorzystniejszą ofertę , taką ilość szyszek, jaką zadeklarował w swojej ofercie.
  • Nadleśnictwo Rytel uprawnione jest do zmiany warunków niniejszego ogłoszenia lub odwołania przetargu bez podania przyczyny na każdym jego etapie.
  1. Sposób przygotowania oferty:

Oferta winna zawierać:

  1. nazwę firmy (lub imię i nazwisko),
  2. adres składającego ofertę,
  3. nr NIP ( w przypadku podmiotów gospodarczych),
  4. nr telefonu lub adres e-mail (w celu ułatwienia korespondencji),
  5. oferowaną cenę netto za 1 partię szyszek (1 tona),
  6. deklarowaną ilość partii.

W tym celu prosimy o skorzystanie ze wzoru formularza oferty, stanowiącego załącznik nr 1 do tego ogłoszenia. Załącznik ten musi być podpisany przez oferenta.

 

  1. Warunki płatności - Nadleśnictwo Rytel po rozstrzygnięciu postępowania, podpisze z wygranym oferentem umowę oraz wystawi fakturę VAT. Płatność musi nastąpić przelewem na konto Nadleśnictwa Rytel przed odbiorem szyszek. Do zaoferowanej ceny netto zostanie doliczony podatek VAT w stawce 23 %.
  1. Miejsce i termin składania ofert:

Ofertę należy złożyć do dnia 11.04.2025 roku, do godziny 10:00w zamkniętej kopercie z dopiskiem:

„Oferta – zakup wyłuszczonych szyszek. Nie otwierać przed 11.04.2025 roku, do godziny 11:00"

  1. Miejsce i termin otwarcia ofert:

Otwarcie ofert nastąpi 11.04.2025 roku o godz. 11:00 w siedzibie Nadleśnictwa Rytel, adres: Rytel Dworzec 4, 89-642 Rytel.

  1. Miejsce i sposób uzyskania dodatkowych informacji:

Witold Prabucki – kierownik Wyłuszczarni Nasion i Stacji Oceny Nasion,

Tel.: 52 398 56 15; kom. 694 439 405