Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Pokoje Gościnne

Pokoje Gościnne

Zapraszamy do skorzystania z oferty noclegowej Nadleśnictwa Rytel

Dla osób ceniących sobie spokój i kontakt z przyrodą Nadleśnictwo Rytel oferuje dwa komfortowo urządzone pokoje gościnne znajdujące się w budynku siedziby nadleśnictwa (Rytel-Dworzec 4, 89-642 Rytel).

Pokoje gościnne znajdują się na I piętrze budynku Nadleśnictwa Rytel, w wydzielonej części z osobnym wejściem z zewnątrz (w budynku nie ma windy). Na parterze jest możliwość pozostawienia np. rowerów. Każdy pokój składa się z oddzielnej sypialni z miejscami noclegowymi dla dwóch osób, części dziennej (salonu) z aneksem kuchennym oraz łazienki.

Wyposażenie pokoju gościnnego:

Sypialnia:
- dwa łóżka jednoosobowe
- pościel
- szafa na ubrania
- przestrzeń do pracy – biurko z krzesłem
- klimatyzacja

Strefa wypoczynkowa:
- stół, dwa fotele, komoda
- telewizor
- dostęp do WI-FI
- klimatyzacja

Aneks kuchenny:
- czajnik elektryczny
- kuchenka mikrofalowa
- kuchenka indukcyjna
- lodówka,
- naczynia i sztućce

Łazienka:
- prysznic
- ręczniki

Dodatkowo:
- deska do prasowania i żelazko

Do dyspozycji osób korzystających z pokoi gościnnych oddajemy wiatę z grillem i miejscem do wypoczynku.

Atrakcje turystyczne w pobliżu:
- wieża widokowa Nadleśnictwa Rytel z panoramą terenów dotkniętych przez nawałnicę z 11 sierpnia 2017 roku (ok. 2 km)
- miejscowość Rytel – nazywana "Perłą Brdy" borowiacka wieś letniskowa położona przy drodze krajowej nr 22 oraz przy trasie kolejowej Chojnice-Tczew. Najciekawszym zabytkiem Rytla jest neobarokowy kościół pw. NMP Królowej Różańca św., wybudowany w latach 1909-11. Będąc w Rytlu warto również przespacerować się po promenadzie Wielkiego Kanału Brdy i skorzystać z oferty lokali gastronomicznych (3,5 km)
- zapora w Mylofie – najstarszy (1848 r.) zbiornik sztuczny zbiornik wodny na terenie Polski stworzony do celów gospodarczych – elektrownia wodna „Mylof”. Zapora rozdziela wody Brdy na koryto starorzecza i Wielkiego Kanały Brdy (3,5 km)
- pomnik upamiętniający Bitwę (Szarżę) pod Krojantami z 1939 r. (ok. 8 km)
- „Zielony Pałac” – rekonstrukcja schronu partyzanckiego (ok. 11 km)
- historyczny budynek wyłuszczarni nasion w Klosnowie (ok. 15 km)
- akwedukt w Fojutowie – zabytkowa (I poł. XIX w.) budowla hydrotechniczna będąca skrzyżowaniem dwóch cieków – Czerskiej Strugi i Wielkiego Kanału Brdy (ok. 28 km)

- cenne walory przyrodnicze - bory sosnowe bogate w grzyby i jagody, tereny leśne odnowione po zniszczeniach spowodowanych przez wiatr
- sieć szlaków turystycznych – pieszych i rowerowych (m.in. Kaszubska Marszruta)
- spływy kajakowe rzeką Brdą, Wielkim Kanałem Brdy
i wiele, wiele innych…

Cennik (opłata za pokój):

180,00 zł za dobę; w przypadku dłuższego pobytu 160,00 zł za drugą i każdą kolejną dobę pobytu.

Dla pracowników Lasów Państwowych oraz emerytów i rencistów LP cena za pokój wynosi 150,00 zł za dobę; w przypadku dłuższego pobytu 130,00 zł za drugą i każdą kolejną dobę pobytu.

Podane ceny są cenami netto. Należy do nich doliczyć podatek VAT w wysokości 23%.

Doba rozpoczyna się o godzinie 13:00 w dniu przyjazdu a kończy o godzinie 11:00 następnego dnia.

Rezerwacje przyjmowane są:
- za pośrednictwem poczty elektronicznej pod adresem mailowym – rytel@torun.lasy.gov.pl
- telefonicznie (od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00-15:00) – tel. (52) 334 18 50

Każda rezerwacja zostanie pisemnie potwierdzona zwrotną wiadomością e-mail, w której przedstawione zostaną również zasady płatności.

Regulamin korzystania z pokoi gościnnych znajduje się u dołu strony, w sekcji "Materiały do pobrania".

Zapraszamy do korzystania z pokoi gościnny Nadleśnictwa Rytel – gwarantujemy udany wypoczynek i miłą atmosferę!